NSU Club Nederland

De club

In 1886 werd in Neckarsulm het eerste voertuig geproduceerd door de firma die later bekend werd als NSU. Het ging hier om het HochRad Germania. In 1977 liep de laatste NSU van de lopende ­band: de legendarische Ro 80. In de tussenliggende periode is er een scala aan typen en modellen geweest, waaronder fietsen, motorfietsen, scooters, auto’s, bromfietsen en zelfs rupsvoertuigen.

Op 29 november 1981 is de NSU Club Nederland opgericht. De club stelt zich ten doel: “Het bevorderen van het in stand houden, verzamelen en restaureren van automobielen, motorfietsen, scooters, bromfietsen, fietsen en overige producten van het merk NSU, die uit het oogpunt van historische zeldzaamheid van belang zijn te worden bewaard.”

Binnen onze vereniging kunt u vrijwel elk product van NSU tegenkomen, maar ook aan NSU gerelateerde voertuigen, zoals de VW K70 en de Münch Mammut. Bij ons vindt u ook voertuigen die voorzien zijn van een Wankelmotor, een motortype dat bij NSU ontwikkeld is. Een enkel lid bezit zelfs een tuinfrees of kettingzaag die voorzien is van een motor uit de NSU fabrieken.

We onderhouden contacten met diverse buitenlandse clubs en met de in 1984 opgerichte NSU GmbH te Neckarsulm, die op het gebied van het weer onder de aandacht brengen van historische gegevens en de praktische onderdelenvoorziening een zeer positieve rol speelt bij het clubwerk. Eén keer per jaar is er een Internationaal NSU Treffen, telkens georganiseerd door een NSU Club uit een ander land. Onze club organiseerde het Treffen in 1984 in Enschede, in 1994 in Markelo, in 2005 het jubileumtreffen -25e Internationale NSU Treffen- in Borculo en in 2016 het 36e Intl. NSU Treffen in 2016 in Zwartemeer.